28 Kasım 2013 Perşembe

Irkut MC-21

Görevde iken karşılaştığım ve çalıştığım kuruma ihtiyaç duyan; Tupolev, Ilyushin, Antonov   gibi dünyaca ünlü Rus uçakları bana hep garip gelmişti. Onlara baktıkça ve inceledikçe, hele hele arızalarında, sistemlerini gördükçe; Bu teknoloji ile Ruslar uzaya nasıl çıktılar diye hayrete düşmüş inanamamıştım.  Hemen hemen hepsi; Avrupa ve Amerika’da üretilenlerin çok kötü birer kopyaları idi. Aşırı gürültülü, kaba, aerodinamik yeteneği   ve estetik olmayan garip şeylerdi.

 Bizzat bir Tupolev Tu-154 pilotu, kullandığı uçakta bulunan “Kuznetsov NK-8-2U” motorunun en iyi şartlarda “3000” saat uçuş ömrü olduğunu ve aşırı vibrasyon sonucu 3000 saatte değişmesi gerektiğini anlatmıştı.

Hafızamdaki aşırı gürültülü, isli, dumanlı Rus uçaklarına karşılık, dün akşam Russian Travel Guide kanalında Irkut Uçak Sanayi tanıtılırken birden bire ekrana bir inci geldi: 2015-2016 yıllarında piyasaya sürülmesi beklenen MC-21.

Eğer program için makyajlanmamış ise ve sunucu abartmıyorsa Ruslara sükse yaptıracak gerçek bir inci. Eeeee; gerçeğini inceleyebilir ve ona dokunabilir miyim bilmiyorum.  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder